How it all began …

På senare år har jag investerat allt mer och mer i skönhetsprodukter som jag verkligen vill ha.

Jag köper inga ”bara-för-att-den-är-billig-produkter” utan jag brukar läsa om olika produkter, välja noggrant och göra mitt köp. Problemet är att jag har velat ha allt mer och mer, inte att jag längre köper mycket av de andra varianterna.

I December 2010 fick jag en liten skämtsam pik av en närstående vän om att jag är ”beroende” av att inhandla skönhetsprodukter, personen skrattade och sa förklarade sig lite lättsamt att hade minst en åhléns-/kickspåse varje gång jag kom hem från stan. Detta utvecklades senare till en diskussion när personens respektive samt min egen lade sig i konversationen. Jag intog en liten lätt försvarsställning men valde att lyssna mer än att prata. När diskussionen tog slut skrattade jag mest inombords och tänkte: ”jag köper få och lite dyrare produkter istället för många och billiga. Jag handlar inte kläder/skor/väskor ofta, det enda jag lägger lite pengar på är smink.”

Efter den dagen började jag granska mig själv, har jag gått överstyr eller överdriver de andra?

Jag hade gått överstyr.

Jag följde 20 skönhetsbloggar dagligen som titt som tätt lade upp alla nya kollektioner från alla mina favoritmärken. Bloggarna kändes som min skönhetsfamilj och alla diskuterade kring de olika kollektionerna och om vem som skulle köpa vad. Att köpa eller inte var längre inte något man valde emellan utan det kom automatiskt, nästan som ett köptvång, bara för att liksom. Det var absolut inget man kände av, tvärtom så kändes man som att man var man en del av gemenskapen, en i gänget.

Det kom som en liten chock när jag insåg att jag hade köpt nästan en grej från varje kommande kollektion, en från Chanel, en från Dior, en från MAC o.s.v. Saker som jag ”ville ha” men inte mer än så. Jag kom på mig själv efter hypen kring MAC’s Venomous Villains kollektion, jag satt uppe hela natten och f5:ade kicks.se bara för att få hem lite prylar från kollektionen. Sen blir jag förbannad att servern lägger ned pga överbelastning och jag står där, tomhänt. Vet ni vad jag gör då? Jo, jag kontaktar en bekant från USA och ber henne handla och skicka till mig .. Say what? Jag som trodde att jag köpte smink för konstens skull, för nöjets skull. Inte för att jag ”måste”. Det var droppen

I slutet av December 2010 samlade jag upp samma personer som jag diskuterat ämnet med och lovade att ha ett sminkfritt 2011. Basprodukter fick/inhandlas men de övriga grejorna som nagellack, läppisar, ögonskuggar etc. = NOLL!!

Ingen trodde på mig, inte ens min man. Här sitter jag, ett år senare utan att ha köpt någonting under 2011 och räknar dagarna till årsskiftet!! Jag känner mig verkligen grym som nästan har avklarat mitt löfte (några dagar kvar) och det var behövligt, annars hade det bara blivit värre. Från och med 2012 ska jag handla med förstånd och måtta.
Hoppas jag 😉

Min första kundklubbskväll hos Make Up Store

Varför köpte jag ett kit med 5 läppglans när jag hade väldigt liknande nyanser hemma? Varför köpte jag en turkos ögonskugga när jag redan hade 2 stycken?
Varför köpte jag stylingprodukter när jag hade liknande oanvända produkter?
Nu ska jag göra om, göra rätt!!

18 tankar på “How it all began …

 1. VV-hypen var hemsk, har aldrig varit så stressad över en kollektion förut. Bägaren rann ju över totalt då hemsidan kraschade då jag skulle till kassan, och jag hade varit uppe hela natten å uppdaterat hemsidan. Sen den kollektionen kom har jag alltid tokstressat med mina beställningar och gjort dem så fort jag sett nåt kommit upp på KICKS.

  Men nu från de senaste kollektionerna har jag inte beställt nånting alls, dock känner man ju trycket att vissa grejer SKA man ha. Jag föredrar hellre att handla från det permanenta sortimentet, där är det också lättare för andra att få tag i nåt om de hittar nåt bland mitt smink de själva vill beställa. Försöker satsa på att bygga upp en bra grundbas nu bland färger, istället för att gå direkt på knalliga nyanser man sällan faktiskt använder till vardags.

  Jag är dock ingen som känner hypen över allt jag ser, blir snarare avtänd, det är bara MAC jag egentligen tycker är kul att se pressutskick på. Faast, nog skulle man vilja ha 2 läppstift från YSL:s höst/vinterkollektion, men 300:- per läppstift känns inge kul :/.

  • Eller hur?! Härligt att man har kommit över det. Vissa kollektioner kan jag fortfarande bli hypad över t.ex. Lancômes vårkollektion som är på väg men detta år har gett mig kött på benen!

   Hmm .. Ja det är ju smartare, just för andras skull, att köpa från det permanenta sortimentet dock är det faktiskt inget jag funderar på under inköpen 🙂 sen så ska jag inte ljuga att jag är en sucker för knalliga färger till vardags, fast det vet ju du vid det här laget 😉

 2. Under 2011 får du haka på ”tio tomma”. Visserligen innebär det inte att man köper mindre men man gör det till en sport att använda upp de produkter man har innan man börjar använda andra. Det är kul att se hur fort det går. Jag är redan uppe i 80 produkter under det här året.
  ”Köpstopp” är vi också några som har haft här i november och december. Sista dagen är den 15:e december och de andra fortsätter i ytterligare en månad men jag som ska ut och resa snart hoppar av nu. Haka på vettja! /N

  • Jag tycker köpstoppet år ett grym koncept och jag hakar gärna på!

   Som du skriver så uppmuntrar det en till att verkligen använda produkter vilket är superbra men jag kan tänka mig att det kan bli lätt att överanvända saker bara för att de ska ta slut, alltså inte bara när man ”behöver”. Förstår du hur jag tänker eller är jag ute och cyklar? Men I’m on, tack för inbjudan 🙂 !

  • Jag blir så glad över att ni vill ha videoinlägg men det blir lite svårt när ingen kommenterar under dem. För då vet jag aldrig vad ni tycker, om de till exempel är roliga/intressanta eller kanske tråkiga? Då är det svårt att veta om man ska fortsätta 🙂 men ska definitivt försöka komma med fler!

 3. Väldigt intressant skrivet, och jag kan känna igen mig lite i det du skriver om denna hets att köpa eller inte köpa. Det är lite därför jag har tappat lusten med att blogga tyvärr, och jag vill mer inspirera än att hypa till köp. 2012 ska jag tänka över mina köp mer och även vara mer duktig på att använda det jag redan har hemma! 🙂

  • Jag förstår dig helt och hållet, det blir för mycket och för mycket av något blir aldrig roligt i längden. Men just det att kunna komma fram till det själv, ”att det har gått för långt” är att ha kommit en bra vit på vägen. Härligt Josephine, då är vi två om det. Heja 2012!

 4. Sv: HAHAH AIDA, gud vad jag skratta åt den kommentaren! Min favoritinredningsbutik säljer massor av plastväxter nu på senare tid, å jag har blivit hjärntvättad :|. Har alltid bara haft riktiga växter förut, men katterna har gjort det till en sport att välta alla krukor jag haft/tuggat på plantorna.

  Tack så mycket, tapeterna innan var grääääsliga, knallrosa med färgstarka fåglar på, kändes inte som det hörde hemma hos mig alltså!.

 5. Vilket BRA inlägg! jag kan känna igen mig själv lite grann. Hela tiden på jakt efter en perfekt foundation, puder, concelaer, mascara…. Köper flera olika fast jag redan har massor hemma. Inte så att jag bryr mig om senaste kollektioner eller så men just att jag handlar lite för mycket ibland. Det är väl det som är ”problemet” när man följer skönhetsbloggar att man upptäcker så många olika produkter och man vill ju testa, man blir nyfiken! Jag kan köpa ögonskuggor för jag tycker färgerna är helt fantastiska, men skulle jag använda dem? Nej inte direkt. Jag ska också försöka tänka mig för mer nästa år. Köpa sånt jag kommer använda, som jag har behov av. Det är nog så mycket eg. att handla allt det där jag använder regelbundet. Det drar ju iväg i kostnader.

  • Hej fina Lulillan, först och främst vill jag be om ursäkt för att jag svarar så sent. Jag har inte sett kommentaren förrän nu och även om det har gått en lång till vill jag gärna svara dig.

   Precis som du skriver handlar man mycket bara för att man drar iväg just i den stunden. Det handlar om att verkligen resonera med sig själv, precis som du skriver. Behöver jag den, kommer jag att använda dem? Visst kan det ibland ske impulsköp ibland men det gäller att kontrollera sig själv. Både för miljön och plånboken. Kram!

 6. Pingback: Galet! | Little Miss Consumer

Jag blir alltid glad av kommenterar och kommer ge er svar här i samma fält för att lättare följa diskussionen. All spam och reklam undanbedes.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s