Det där med prover …

20120129-105430.jpg

Såhär ser det alltid ut när jag är på jakt efter något nytt. På bilden har jag prover på 4 stycken foundations och 1 concealer.

Innan jag hade mod nog att be om prover köpte jag alltid det make up artisten/säljaren rekommenderade mig. Allt från foundations, concealers, dagkrämer till primers. Hur många gånger tror ni att det har blivit rätt?

När jag är ute efter en ny foundation på stan har jag alltid täckt min hud med smink då jag inte gillar mina mörka och djupa ärr i ansiktet. När jag ber om hjälp från en make up artist (de är oftast de som arbetar bakom de diskar jag är intresserade av) om ett val av foundation utgår han/hon oftast från det som redan finns på min hud. De brukar prova lite färger på min hals och ibland tar det bort en liten prick av foundation på mitt ansikte och provar att lägga en ny på det lilla området. Det är VÄLDIGT sällan de överhuvudtaget frågar om jag kan tänka mig att få sminket borttaget och en ny bas lagd med den foundation de tror skulle passa mig bäst.

Detta har resulterat i att det har blivit fel foundationköp ungefär 9 gånger av 10 (egen ”statistik”). Alltså har jag haft 9 foundations av 10 hemma som inte passat mig. För rosa, för gula, för orangea, för mörka, för ljusa, för feta and the list goes on and on. Tar vi ett medelpris på 300 kr per foundation innebär det att jag har spenderat 2700 kr på vad en MUA (make up artist) TROR kan passa mig. Hur sjukt är inte detta?

Jag har arbetat för dessa 2700 kr, jag har inte fått dessa pengar gratis. Varför ska jag då ”ge bort de” för sådant jag inte kommer ha användning av?

And lets face it, en MUA-utbildning kan du få för 25’000 kr men en utbildning behöver inte betyda att du är kunnig. Mitt senaste letande efter en foundation blev jag rekommenderad nr 03, 05 och 07 av tre olika MUA’s (Cliniques foundations). Om vi nu lägger nr 03, 05 och 07 jämte varandra så är den ena väldigt olik den andra. Hur kan tre olika MUA med ”samma utbildning” ge mig så olika förslag? Det handlar alltså inte om utbildningscert, utan om kunnande, smak och tycke. En MUA sa att hon ”tyckte” att det passade mig att ha en liten mörkare foundation medan en annan ”tyckte” tvärtom.

I slutändan är det jag som ska betala för foundationen och det är jag som ska trivas i den, ingen annan. Därför är det jag som ska avgöra den passar mig eller inte. Inte genom den kvarten man står i butiken utan genom att använda den under mina dagliga rutiner. Hur håller den under en arbetsdag? Hur håller den under en 16 h pluggdag på universitetet? Hur håller den dagar jag är under fysisk belastning? Min senaste foundation varade i 6 månader, det är väldigt länge och man ska vara nöjd med den under den perioden, under hela den perioden.

Jag köpte en foundation från MAC för ett tag sedan, MUA’n sa att om det var någon foundation som jag skulle ha så var det den. Jag blev ”hjärntvättad” av hennes prat och köpte den med direkten efter att ha fått den provad strax ovanför kindbenet. Jag tänkte att hon måste veta vad hon talar om, det är ju hon som är utbildad detta. Jag var så glad över denna foundation, till dagen efter då jag använde den och upptäckte att jag fick en orange ton i hela ansiktet, som en morot. Vad skulle jag göra nu? 280 kr kastade i sjön för att MUA’n fick mig att tro att denna var rätt för mig genom att med fingret dutta lite foundation med fingret på en liten liten yta ovanpå mitt redan sminkade ansikte. Detta fick mig att bli arg på MAC istället för att bli arg på MUA’n. Sen insåg jag att det var MUA’ns rekommendation som var fel, produkten var ju som den var.

Därför är det viktigt att be om prover, en liten mängd som du kan få prova under några dagar för att se hur den håller. Vissa dagar har jag bra hud-dagar och då skulle varenda en foundation passa medan andra dagar är mindre bra hud-dagar och färre foundations skulle passa bra.

Våga be om prover, det är en MUA’s jobb att hjälpa dig. Visst, mineralsmink och liknande i puderform kanske inte går men oftast allt annat som är i krämform ska gå. Gör inte samma misstag som jag gjorde och känn dig absolut inte ”mindre” för att du ber om prover, du är lika viktig som andra kunder. Du äventyrar varken MUA’ns anställning eller lön genom att
be om prover. Utan du ställer mer krav på dem när du kommer med mer kött på benen. När du visar att du vet vad du talar om och att du vet vad du vill och detta kan du endast få genom att prova dig fram.

Lycka till!

12 tankar på “Det där med prover …

 1. Jag håller verkligen med dig här! Prover är A och O, och MUA:or har ofta skrämmande dålig koll. De gånger jag har blivit sminkad av ett ”proffs” har det alltid blivit kasst (tex foundation som krackelerar på huden, har fel färg etc). Hu!

  Nej, man måste få prova själv hemma i lugn och ro och dagsljus! Amen!

 2. Håller definitivt med om att det är skiljande kvalité på MUAs kunnande. Det finns vissa som är hur vassa som helst och andra som inte borde få kalla sig för MUA. Det värsta är nog när jag var på provsminkning hos TBS. Jag är ju själv absolut ingen MUA men jag har ju ändå ett intresse och har ändå snappat upp ett och annat men vid liknande provsminkningstillfällen brukar jag låtsas som ingenting och utge mig för att vara en novis. Jag är lite mörkare och har fet hy och MUAn på TBS tyckte jag kunde använda en skimrig bronzer som puder i hela ansiktet för att fixera makeupen. Skimrig bronzer som puder i hela ansiktet på någon som har fet hy?!! Nä, någon måtta får det vara på okunskapen. /N

  • Jaa, jag kör på samma grej när det gäller att låtsas vara ”nollställd”, riktigt smart!

   Du skojar?! En skimrig bronzer för att mätta din foundation?! Oh, allvarligt talat … Okej att hon inte är så medveten, det finns många sådana i alla branscher. Frågan är bara VEM som anställt henne? Gör de inget test innan de anställer en? Några basic-frågor och kanske ”sminka någon av personalen”-tester? De kanske de inte har resurser för tänker de men de tänker inte på hur mycket förtroende och kunder de tappar genom en enda anställd.

 3. Jag håller verkligen med dig, senast det blev fel köpte jag en foundation från TBS. Slängde kvittot och var bitter över det, sen gick jag tillbaka dit och pratade med dem, då hade jag kunnat lämna tillbaka den om jag hade kvittot kvar. Värt att tänka på nästa gång kanske.. Men nu kör jag bara på mineralsmink från Tikei, kommer aldrig mer ha flytande foundation i ansiktet 🙂
  Jag tycker inte om MUAs som dessutom ska försöka sälja in saker till en, som om det vore en tävling vem som säljer mest.

  • Jaså? Hade ingen aning om att The Body Shop returnerade foundations!! På övriga ställen som Kicks eller Åhléns måste ju sådana produkter vara plomberade och oöppnade. Bra info!

   Tikei? Har inte provat något av deras sortiment :/ Vad skönt att du har hittat hem 🙂

   Jag håller med dig!

 4. Pingback: Aidas MakeUp Svarar – Läsarfråga: Bra foundation för oljig hy? | Aidas MakeUp

 5. Pingback: Recension: Murad Hydro-Dynamic Ultimate Eye Moisture | Aidas MakeUp

Jag blir alltid glad av kommenterar och kommer ge er svar här i samma fält för att lättare följa diskussionen. All spam och reklam undanbedes.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s