Moms och tullguide, EU eller inte EU?

Hej! Jag undrar bara en sak! Har du handlat från ebay tidigare? Hur funkar det med frakt osv, betalar man tull?

Fick en läsarfråga häromdagen som jag tänkte kunde vara nyttig för många av er att få svar på! Det är många gånger man tvekar till att handla från utländska webshopar då man inte riktigt vet vad som gäller och detta inlägg hoppas jag hjälpa er på vägen.

Observera att mitt inlägg informerar om privatpersoner som vill handla för privat bruk från utländska webshopar.

Moms
I Sverige skattar vi  privatpersoner på nästan allt, framför allt på varor och tjänster. Alla priser på varor och tjänster i Sverige inkluderar skatt, den skatten kallar vi moms (f.d. mervärdesskatt). Utomlands har de egna momsavgifter satta till deras egna lands ekonomi.

EU
För att underlätta (-e)handeln i EU har det bestämts att det ska vara tull- och momsfritt att handla för EU-länder från EU-länder. Det som sker är att man som privatperson betalar moms på varan i den momssats som råder i det land där webshoppen finns registrerad. I webshopen framgår priserna (oftast) alltid inklusive moms. Det innebär alltså att om jag som privatperson handlar för privat bruk  från en europeisk webshop behöver jag varken betala skatt eller tullavgift för varan här i Sverige.

UTANFÖR EU
Alla varor som vi väljer att köpa på internet från länder som inte är med i EU ska vi betala moms på. Momsen för nästan alla varor är 25 % (dock 12 % för livsmedel och 6 % för bl.a tidningar). Momsen beräknas på inköpspriset, fraktkostnaden samt tullavgiften.

Tull
För att skydda våra inhemska företag som producerar varor och tjänster så finns det tullavgift. Tullavgiften har även syfte till att skapa intäkter till staten samt förbättra bytesbalansen. Man kan lite enkelt säga att den bl.a. är till för att ”hindra” oss från att handla för mycket från icke EU-länder så att våra egna svenska företag kan få leva vidare.

Tullsatsen varierar från 0-20 % beoende på varuslag. Varans inköpspris, fraktpris och eventuell transportförsäkring ligger till underlag för hur tullsatsen beräknas. Om ditt köp innehåller varor med ett sammanlagt varuvärde på max 1400 kronor (efter valutaväxling) behöver du inte betala någon tull. Detta gäller tyvärr inte det rör sig om parfym (!), luktvatten (!), tobaksvaror eller varor som kräver införseltillstånd.

Har ni hängt med? Kort sagt: det är moms- och tullfritt när du beställer från utländska webshoppar som är registrerade i EU-länder (du märker oftast på valutan om vad det rör det sig om för land, oftast är det pund som gäller).

Du betalar moms på allt du handlar utanför EU-gränserna, momsfritt blir det om ditt varuvärde inte överstiger 1400 kr (efter valutaväxling och detta gäller inte bl.a parfymer och luktvatten). Tullverket har en riktigt bra avgiftsguide (klicka här) som hjälper dig räkna ut vad din totala kostnad blir för ditt köp inklusive moms/tull/andra avgifter.

Lite undantag:

Vissa områden som EU ingår i EU’s tullområde men inte i deras skatteområde. Åland, Jersey, Guernsey och de engelska kanalöarna
Det finns vissa områden som ingår i EU.s tullomtråde men inte i dess skatteområde. Exempel på områden är Åland och de engelska kanalöarna, Jersey, Guernsey m.fl. Det innebär att när man köper en vara från något av dessa områden ska den deklareras för tullverket. Varan blir tullfri men moms ska betalas i Sverige.

Tänk även på en liten mindre detalj, vissa webshopar kan vara registrerade i ett EU-land men ha ett lager i ett icke EU-land som de skickar sina varor från. Då ”luras” man att tro att hela köpet kommer att bli moms- och tullfritt men eftersom att varorna skickas från ett land utanför EU så kommer dessa avgifter att tillkomma. Släng iväg ett mail till webshopen innan köpet för att garantera att lagret ligger i ett EU-land.

Frakt/Leverans
Varje webshop har sitt egna leveranssätt, vissa är fraktfria medan andra tar betalt. Det finns ingen regel utan de sköter varje företag för sig. Ha i åtanke att det tar längre tid för dina varor att komma fram, de kommer långt ifrån och vissa leveranser kan ta allt från 5 till 14 dagar.

Nu har ni fått en genomgående guide om hur tull/moms fungerar när man ska handla från utlandet, släpp rädslan och våga börja handla från utlandet. Just när det gäller skönhetsprylar är det oftast mycket billigare i USA än här i Sverige, våga prova att handla nu när ni har information. Tänk även på att alla varor inte alltid hamnar i tullen, men ha den kostnaden alltid i åtanke när ni gör er beställning, räkna med den! Sen att det är vår skyldighet att betala moms för varor som tullen inte lyckats upptäcka, det lämnar jag till var och ens egna samvete.

Vill ni ha mer information och källor till mitt inlägg så kolla nedanstående länkar, ett separat inlägg om Ebay kommer dyka upp längre fram.

Tullverket – Internethandel från EU-land
Tullverket – Interhandel från ett land utanför EU
Tullverket – Avgiftsguiden

This is a post for my swedish readers about our swedish taxes and rules when we shop from abroad.

3 tankar på “Moms och tullguide, EU eller inte EU?

  1. Pingback: Thank heaven! |

Jag blir alltid glad av kommenterar och kommer ge er svar här i samma fält för att lättare följa diskussionen. All spam och reklam undanbedes.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s