VARNING för vissa ögonfrans- och ögonbrynsserum!

Det har varit jättetomt på bloggen under några dagar, har en jättetung kurs som jag tentar av imorgon och på torsdag så ska vi flytta men jag ska göra så gott jag kan med uppdateringen. Var nyss inne på webshoppen Beautis blogg och såg den här informationen som jag tycker är jätteviktig att den når ut! Inlägget är helt och hållet taget från deras blogg(länk) som jag definitivt tycker att ni ska kolla in.

Läkemedelsverket har idag publicerat följande information:
Läkemedelsverket har granskat flera produkter som ska stimulera ögonfranstillväxt och som säljs som kosmetiska produkter på den svenska marknaden. Flera av produkterna innehåller prostaglandinanaloger och de har därför klassificerats som läkemedel enligt läkemedelslagen. Prostaglandinanaloger är en grupp hormonliknande ämnen som används i flera ögonläkemedel och kan orsaka biverkningar som klåda, ögonirritation och rodnad samt förändringar av ögonfärgen.

Produkter som påverkar eller säger sig påverka tillväxten av ögonfransar och ögonbryn finns att köpa på den svenska marknaden (de kallas ibland ”ögonfransnäring” eller ”ögonfransserum”). En del av produkterna innehåller så kallade prostaglandinanaloger, ämnen som verkar som de hormonliknande prostaglandiner som produceras i kroppens vävnader. Prostaglandinanaloger används i flera ögonläkemedel för att sänka ögontrycket vid grön starr. Vanliga biverkningar som har rapporterats för dessa ögonläkemedel är klåda, ögonirritation, rodnad av ögonvitan, ögonsmärta, förändring av ögon- och ögonlocksfärg (i det första fallet ökad pigmentering i regnbågshinnan).

Läkemedelsverket bedömer att det finns en risk att produkter för tillväxt av ögonfransar och ögonbryn, som inte är godkända som läkemedel, kan orsaka biverkningar om de innehåller prostaglandinanaloger, och avråder därför konsumenter från att använda produkterna.

Exempel på prostaglandinanaloger som kan förekomma i produkterna är isopropyl cloprostenate och dechloro dihydroxy difluoro ethylcloprostenolamide.

Källa: Läkemedelsverket.se

I ett mailutskick från Kemisk Tekniska Leverantörsförbundet (KTF) idag förtydligar de följande:

Ögonfransförlängare är en produktgrupp som både kan klassas som medicinsk och kosmetisk produkt (eller allmän konsumentprodukt) beroende av innehållsämnen, och hur de påverkar hur man upplever förlängningen av ögonfransen (visuellt eller faktisk påverkan på hårstråets tillväxtprocess).

Vissa av tänkbara aktiva ämnen, prostaglandiner, är speciellt i fokus. Bimatoprost eller isopropyl cloprostenate, är exempel på sk. prostaglandinanaloger som klassar produkten som läkemedel.

Slutsats
– ämnen som är läkemedelsklassade får inte användas i kosmetiska produkter
– andra ämnen som kan påverka hårstråets tillväxtprocess KAN klassificera ögonfransförlängare som medicinska (fall till fall)
– ämnen som endast påverkar hårstrået kosmetiskt är inte i fokus så länge som de antingen är reglerade eller, för oreglerade ämnen, kan säkerställas vid den obligatoriska säkerhetsvärderingen

Vilka produkter?
Beslut om försäljningsförbud för läkemedel som inte är godkända för försäljning har fattats för följande produkter:
NeuLash innehållande isopropyl cloprostenate
RapidLash innehållande isopropyl cloprostenate
NeuveauBrow innehållande isopropyl cloprostenate

Notera aktivt ämne:  isopropyl cloprostenate, som är en prostaglandinanalog

2 tankar på “VARNING för vissa ögonfrans- och ögonbrynsserum!

 1. Hej !
  Jag använder Isadoras serum!
  Och har däremot lämnar en recesion på bloggen hur det blev.
  Har dock inte kännt något irritation vilket är bra.
  Ett stort PLUS för priset. billigt & rekommenderas!

  Ha en trevlig helg.

  Kramkram

Jag blir alltid glad av kommenterar och kommer ge er svar här i samma fält för att lättare följa diskussionen. All spam och reklam undanbedes.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s