Kultur kan vara bland det finaste vi har

Detta är inget skönhetsrelaterat inlägg, utan ett litet firande av en tusenårig tradition som finns i mina rötter. Obs. jag är inte intresserad utav att skapa en politisk eller religiös debatt, jag vill bara berätta om en vacker kultur som jag härstammar ifrån. Politik och religion är ingenting jag diskuterar över internet, var vänliga att acceptera detta ♥

Iran PersepolisF.d. Persepolis, nära dagens Shiraz, i Iran för ungefär 2500 år sedan.

Idag är det ett iranskt nyår som vi kallar: nouroz. Denna dag är väldigt betydelsefull för mig och har varit det under hela min uppväxt. Det är en dag som hela familjen, släkt och vänner samlas för att vänta in det nya året tillsammans. I år är det första året som jag och min inte spenderar dagen tillsammans med min familj, vilket gör mig jätteledsen. Det är främst på grund av studier och jobb men också avståndet till min familj som sätter stopp för det i år. Min familj betyder allt för mig och jag är innerligt ledsen över att jag inte kan få vara omkring de som betyder mest. Denna dag vill jag tillägna alla personer som är långt ifrån deras nära och kära och till alla som inte har haft möjligheten att få växa upp med kärleksfull familj. Jag hoppas att ni får ett år fullt av kärlek och stöd då jag vet hur svårt det är att vara ifrån sina älskade.

Något som man alltid har inför det iranska året är ett bort med haft sin. Haft sin är ett traditionellt bord som man dukar för att symboliskt representera allt det goda man önskar sig under det kommande året. På bordet ska det finnas minst sju saker som börjar med den persiska bokstaven sin ( vilket har samma ljus som den svenska bokstaven s), därav namnet haft sin, som kan översättas som sju S.

haft-sin480De sju S och deras betydelse är (lånat härifrån)

  • sabze – gräs, groddar, kryddgrönt av vete, råg, bönor eller linser – som symboliserar återfödelsen och naturens återuppvaknande
  • samanu – en vetebaserad dessert/pudding – som symboliserar välstånd och överflöd
  • senjed – torkade frukter från silverbuske – som symboliserar kärlek
  • sir – vitlök – som symboliserar läkekonsten
  • sib – äpple – som symboliserar skönhet och hälsa
  • somáq – malda torkade omogna syrliga vindruvor – som symboliserar soluppgången
  • serke – vinäger – som symboliserar hög ålder och tålmodighet
  • sombol – hyacint – som symboliserar vårens ankomst
  • sekke – mynt – som symboliserar rikedom

Något som man har förutom de sju S:en är en spegel som symboliserar sanningen, ett äpple som symboliserar jorden, målade ägg som symboliserar fruktbarheten, rosenvatten som symboliserar vatten, stearinljus som symboliserar elden och guldfiskar som symboliserar djuren och livet. Vi har även en av de mest fantastiska persiska litteraturen, en samling av underbara Hafez dikter.

Fgallery8-13-01Förutom att umgås och önska varandra en fantastisk framtid så äter man otroligt god mat och persiska bakelser (bild lånad härifrån) Under denna dag finns det inga gränser och på borden finns det så mycket godsaker att det i normala fall hade räckt under två månader (minst).

Nouroz är en fantastisk dag och jag hoppas att alla får fira den någon gång under sitt liv, oavsett om man är iranie eller ej (självklart). Känner ni några iranier eller andra som firar denna dag så bjud in er själva (vi älskar stora sällskap) och ta del av en tvåtusenårig tradition. Iran går idag in i år 2572, nu ska jag och min man fira i vår ensamhet och se till att det är det första och sista året vi firar utan vår fantastiska familj 

Jag blir alltid glad av kommenterar och kommer ge er svar här i samma fält för att lättare följa diskussionen. All spam och reklam undanbedes.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s